Gode råd når du tilplanter drivhuset

Planter til det uopvarmede drivhus udplantes typisk midt i maj måned. Det gælder for eksempel alle tomatplanter. Undtagelser er blandt andet agurk, aubergine og basilikum, som først udplantes i drivhus cirka 1. juni i en varm periode. Hvis der er risiko for frost overdækkes planterne med fiberdug. Ved udplantning skal der helst være en jordtemperatur på minimum 14 grader.
I et opvarmet drivhus kan tilplantningen starte nogle uger før.

Tilplantning og dyrkning i plantesæk:

Plantesække er et populært valg i drivhuset (og til tomater på friland) - også til økologisk dyrkning. Hvis man kombinerer dem med kapillærkasser har man samtidig styr på vandingen. Spagnumfri dyrkning er dog ved at vinde frem, og en måde at undgå spagnum er at dyrke direkte i jorden. Det er bæredygtigt og økonomisk. Mere om det længere nede.
 

Før plantning: Planterødder skal have ilt. Kompakt jord kan hæmme plantens vækst. Derfor bør materialet i plantesækken være løst og lidt groft. Vælg den tykke plantesæk frem for den flade. Den indeholder mere af det grove materiale, som sikrer luft til rødderne. Ryst sækken grundigt, så indholdet løsnes. Prik huller i sækkens bund eller skær en flænge så overskudsvand kan løbe ud og placer sækken, hvor planten skal vokse. Hvis sækken skal i en kapilærkasse er det vigtigt kun at skære huller præcis hvor rørene er placeret, og her skal man sørge for at skubbe noget jord ned i rørene, så de kan fungere som væge.
Plantesække kan også bruges på friland. Her bør man løsne jorden under sækken inden den placeres (og der skæres et større hul på undersiden), så plantens rødder kan søge ned i jorden under sækken. Når sækken er placeret på voksestedet klippes hul til planterne på oversiden. Klip de tre huller, der er markeret - eller et aflangt sammenhængende hul / flænge.

Ved plantning: Sørg for at planten er vandet grundigt lige før udplantningen og at plantesækken er let fugtig. Tag potten forsigtigt af planten og anbring jordklumpen i et hul, du har lavet i plantesækkens åbning. Agurker må ikke sættes for dybt, stænglen skal være fri af jorden. Tomater må gerne sættes dybt. Tryk jorden let til om plantens rødder og sørg for at de er dækket. Vand planterne moderat, undgå både overvanding og udtørring.
Hvis der bruges kapilærkasse skal sækken gennemvandes grundigt lige efter plantningen, så rødderne ikke bare søger ned mod vandtanken.

Efter plantning: De organiske dele i plantesækken frigiver langsomt naturlige næringsstoffer, men en plantesæk er et vækstmedium, der er normalt kun tilsat gødning nok til de første uger (det gælder både konventionelle og økologiske plantesække). Derfor skal man begynde at gøde planterne efter 2-3 uger. (Læs på den sæk du har købt). Følg vejledningen på den gødning du vælger at bruge. Tomat og agurk kan med fordel bindes op, så de får støtte i væksten.

Dyrkning direkte i jorden i drivhus:
Mange af rådene omkring dyrkning i plantesække gælder også dyrkning direkte i jorden, så læs også rådene ovenover.
Man kan sagtens dyrke planter direkte i jorden. Kompakt jord kan dog hæmme plantens vækst, så det er vigtigt at jorden gøres let og bekvem.  Tilsæt kompost og måske også sand, hvis den er tung eller klæg. Jorden skal løsnes til mindst 30 cm dybde før plantning. Tag gerne temperaturen i jorden inden du planter. Den bør være mindst 14 grader. Ved plantning skal jorden trædes sammen om planterne, men uden at blive for kompakt. Også når der dyrkes direkte i jorden skal der gødes. Kompost er sjældent tilstrækkeligt til tomater og agurk.
For at undgå at overvintre utøj og sygdomme bør man skifte det øverste jordlag i drivhuset i det tidlige forår (samtidig med nedvaskning af huset). Den afgravede jord kan bruges til jordforbedring i køkkenhaven. Hvis der har været skimmel i tomaterne bør jorden dog ikke lægges nær kartoffelbedet. Andre sygdomme smitter kun sjældent til havens planter.

 

Knibning

Peber og chili: Fjern de første 7 blomster, så planten ikke sætter frugt for tidligt. Planten skal have udviklet tilstrækkelig bladmasse for at sætte frugter, ellers går planten helt i stå i væksten.

Agurk: Fjern alle sideskud, så der kun er store blade og agurker på hovedstammen. I cirka 1.5 meters højde kan man lade 2 sideskud komme ud, så man nu har 3 ’topskud’. Der knibes fortsat som beskrevet også på de 3 ’topskud’. Knibning af agurk og tomat er således næsten ens. Læs mere om dyrkning af agurk her.

Tomat: Fjern alle sideskud, så der kun er store blade og klaser med blomster eller tomater på hovedstammen. Det gør, at tomatklaserne får sol til modning, og planten kun skal modne et passende antal tomater af gangen. Busktomat skal ikke knibes, men beskæres efter behov, hvis den bliver for voldsom.  Læs mere om dyrkning af tomat her.

Aubergine: Fjerne gerne den første blomst. Ellers er det vigtigste at sørge for at planten ikke har for mange frugter i vækst på en gang. Hvis der er for mange småfrugter på en gang bør man plukke nogle af, så planten ikke går i stå. Læs mere om dyrkning af aubergine her.

 

 

Hvorfor falder blomsterne af?

Jeg bliver ofte spurgt, hvorfor blomster falder af drivhusplanter. En plante aborterer blomster når (gælder for mange plantearter):

1) Uregelmæssig gødning. Planten når at registrere manglende næring, eller får lige pludselig for meget, og det er blomsterne der påvirkes først. Høj koncentration af gødning f.eks. hver 7. dag øger risikoen for, at chiliplanten aborterer blomsterne. Tildeling af gødning i tynd koncentration men ofte er langt det bedste, og/eller vælg en økologisk jord med organisk gødning, hvor næringsstoffer langsomt frigives gennem hele sæsonen og således afhjælper en eventuel kort gødningsmangel!

2) Kulde. Hvis det er for koldt, kan planten abortere blomsterne. Væksten går simpelthen for langsomt, og pollenet bliver for gammelt inden griflen er i stand til at modtage det. For høje temperaturer (over 30 grader) giver samme resultat.

3) Manglende bestøvning kan være årsag til, at blomster falder af. Chili er selvbestøvende, men det kræver en vis bevægelse i plantemassen, for at pollenet kan falde ned til griflen og befrugte den. Ryst planten let eller brug en pensel. Er der insekter klarer de bestøvningen.

4) Overvanding kan drukne rødderne, så de ikke kan optage ilt. Planten stresser og aborterer nogle af blomsterne. Hvis der kan klemmes vand ud af jorden er planten overvandet.

5) For mange frugter under udvikling samtidig kan tappe planten så meget for energi, at nogle frugter/blomster afstødes.

På et givent tidspunkt er der kun nogle af blomsterne, der påvirkes uanset årsagen. Aborterer planten nogle blomster, er det altid rart at kunne finde en forklaring på det.

Brugte økologiske jordsække

Når sæsonen er ved at være slut i alle vores drivhuse, sælger vi som vanligt vores brugte økologiske jordsække. De er af rigtig god kvalitet og oplagt at bruge som fyld til højbede, ekstra jord til køkkenhaven osv. Der har primært været dyrket tomater, chili og aubergine i de fleste sække. 

 

Praktisk info

De befinder sig på p-pladsen. Der betales 15kr. Pr. Sæk til mobilepay 91813

Husk at sækkene er åbne i toppen, så tag traileren med og de stærke arme. Nogle af sækkene kan være våde og tunge.

Tilbudet gælder så længe lager haves.

 

 

 

Tomatsmagning

Lørdag den 24. august 2024 kl. 13.00 – 15.30

Kom og smag på cirka 90 tomatsorter, hør et inspirerende og underholdende foredrag, se planterne og notér dig hvilke tomatsorter der skal være dine favoritter til haven og drivhuset næste år.

TOMATERNE er det store og altoverskyggende omdrejningspunkt denne dag! Vi skal smage, opleve planterne, diskutere dyrkning og meget mere under foredraget. Vi skal tale om anvendelse af denne verdens mest udbredte frugt, og der vil være små smagsprøver med tomatoverraskelser. Vores nøje udvalgte og fremtestede tomatsorter dyrker og høster vi selv, en høst vi bl.a. leverer til nogle af Danmarks mest anerkendte restauranter såsom Noma, Amass, Relæ samt Aamanns, hvis kokke vi er stolte af at have som nogle af vores nærmeste samarbejdspartnere.

Foredragsholder er Lene Tvedegaard, indehaver af Gartneri Toftegaard og forfatter til flere bøger.

KØB BILLETTER HER

Max. deltagere 140

Praktisk info:

Tidspunkt: Lørdag den 24. august 2024 kl. 13.00 – 15.30

Voksne 185 kr. - børn under 7 år er gratis. (Børn kun ifølge med betalende voksne) og kan købes HER. 

OBS: Du kan vise den ordrebekræftelse du modtager på din mail på din telefon eller på print ved indgangen.