Dyrkning på altanen

På altanen kan man dyrke mange krydderurter - og for den sags skyld også tomater og andre grønsager, som vil kunne trives ude i en have. Det betyder dog rigtig meget, hvilket verdenshjørne din altan vender imod. Større planter bør sættes i krukker inde på altanen i læ for vinden. Altankassen er en særlig udfordring, da den er mere udsat for vind og vejr - her er (mindre) krydderurter et godt valg, når man tager hensyn til verdenshjørnet. Husk at alle planter i krukker og altankasser skal have gødning for at trives.
Sammensæt din egen altankasse ud fra altankompasset eller vælg en af vores temakasser. 


Altankompasset og valg af krydderurter

Nord:  En nordvendt altan har sparsomt med lys. Vælg de mest skyggetolerante planter. Plant ikke ud for tidligt - nord er kold. Tjek nattetemperaturen.
Planteforslag:   Brøndkarse*, citronmelisse, fransk syre, jiaogulan, mynte, portulak, sevenseas.

 

Syd:  Syd er varmt. Her trives ”steppeplanterne”, som er eksperter i at klare blæst og meget varme forhold. Lav et godt dræn af potteskår eller lignende i bunden af krukken/ altankassen og bland gerne sand med i jorden, da disse planter ikke bryder sig om vandmættet jord. 
Planteforslag:   Almindelig salvie, græsk bjergte, isop, karryplante, oregano, rosmarin, sar, lavendel, timian.
 

Vest: Vest rimer på blæst! I altankasser er blæst altid en udfordring - men mod vest i særdeleshed. Vælg fortrinsvist lave eller krybende planter. Høje planter og planter med store blade skal dyrkes i krukke længere inde på altanen.
Planteforslag: 
  Brøndkarse*, græsk oregano, jiaogulan, karryplante, mynte, persille, pibeløg, purløg, kinesisk purløg, romersk kamille, salvie (småbladet), surkløver, vietnamesisk koriander. 


Øst: På altaner mod øst er der flere valgmuligheder. Der er ikke for varmt, ikke for megen blæst og lyset er normalt ok. Et mildt klima.
Planteforslag:   
Citrongræs, jiaogulan, blad-koriander, mynte, persille, pibeløg, portulak, purløg, salvie, tandlægeplante (parakarse), timian, vild rucola.


*Brøndkarse er suveræn på en altan, hvis den har vand til rådighed hele tiden. Lav et hul i altankassens / krukkens jord og stil en skål med vand deri.  Plant brøndkarsen, så nogle af rødderne stikker ned i skålen, mens resten har fat i jorden ved siden af. Sørg for at skålen altid er fuld.