OM GARTNERI TOFTEGAARD
ØKOLOGI, EKSKLUSIVE AROMAER & BÆREDYGTIGHED I DEN SPISELIGE HAVE.
Vi er stolte af at levere frugter af tomater, chili, auberginer mm. til absolut toprestauranter i Danmark. Og vi er stolte af at sælge de samme smagsoplevelser til hjemmedyrkerne, der køber vores planter.
I 20 år har vi testet og udvalgt sorter for at finde den bedste smag. Vi udvælger den bedste snackpeber, bøftomat, havetimian osv. Store smagedage på gartneriet med tusindvis af stemmer fra kunderne, som kårer bedste sort i en kategori er et fantastisk værktøj til at vi kan finde og anbefale det allerbedste.
I dette udvælgelsesarbejde er kokkene også vores tætte og meget vigtige samarbejdspartnere. Vi går langt for at både hjemmedyrkere og gourmeter kan opleve det sublime.
Samtidig ønsker vi bæredygtighed og mangfoldighed. Mangfoldighed af arter, udbredelse af permakulturplanter, føde til insekter, økologisk dyrkning, genbrug og minimal anvendelse af energi - det er en del af vores tankegang.
DEN ØKOLOGISKE DRIVHUSBUTIK I HJERTET AF GARTNERIET
Drivhusbutikken er vores gårdbutik. Her er vores et kæmpe udvalg til den spiselige have. I foråret er her plantesalg med 100 chilisorter, 75 tomatsorter, 200 forskellige krydderurter, auberginer, spiselige blomster, frugttræer, bærbuske, eksotiske grøntsager, permakultur-planter, gamle sorter, nye sorter. Cirka 600 økologiske sorter laves på Gartneri Toftegaard. Senere på sommeren er der også høstede frugter til salg.
DRIVHUSENE OG PRODUKTIONEN
Gartneriet er en æstetisk sanseoplevelse, hvor man for en stund kan gå ind i en anden verden, fordybe sig, nørde og finde det helt rigtige sortiment. De over 50 år gamle trædrivhuse er den skønne ramme om både produktion og butik. De emmer af historie, og vi passer og plejer dem efter bedste evne. I produktionen bruger vi minimalt med varme, ingen kunstig lys, genbruger alt det vi kan og følger med glæde den økologiske tankegang. Primitive produktionsforhold hærder planterne. Store temperatur-svingninger under opvæksten ligner naturlige udendørs vilkår i foråret og giver kompakte og robuste planter, der er klar til det videre liv ude i haverne.
DRIVHUSCAFÉ
Drivhus caféen ligger midt i gartneriet med udsigt til tomatplanter, krydderurter og blå himmel. Den er vores grønne oase og stolthed. Tag en pause, læs i en bog, nyd en kop kaffe, sandwich, kage mm. Vores dejlige café er åben I april og maj, og senere på året også ved store events og popup arrangementer. Caféen kan lejes til receptioner mv.
KURSER, EVENTS OG FORMIDLING AF VIDEN
Der er så meget spændende at fortælle omkring den spiselige have. Dyrkning, sorter, smag, anvendelse. Vi holder flere kurser og smagninger på Gartneri Toftegaard og tager gerne ud til arrangementer. Vi kommer med markeds stemning, foredrag og gerne både frugter og planter. Kurserne kan holdes både ude og inde.
Vi synes det er vigtigt at dele oplevelser og viden. Og det har også resulteret i en stribe af bøger om chili, tomater og krydderurter som hjælp og inspiration til i have og køkken.
SMAGNINGERNE
Alle kan deltage og er velkomne til vores smagninger. Vi har typisk 20.000 stemmer på tomater når sæsonen er omme, og det samme for chili. Fra karakter 0-5 vurderes om en frugt er en god oplevelse. På den måde udvælges næste års vindere indenfor en kategori, f.eks. bedste cherry tomat. Mange går efter smagsvinderne, når de vælger sorter året efter i drivhusbutikken.
LIDT OM VORES PLANTER
ØKOLOGISKE KRYDDERURTER
Der er 200 forskellige økologiske krydderurter til salg i gartneriet. Vi har bl.a. 20 forskellige basilikumsorter, ikke en eneste kan undværes. I sortimentet har vi alt lige fra den almindelige persille til mere eksotiske arter som citrongræs og portulak. Krydderurter skal vælges med lugtesansen, så det er muligt at nørde, for at finde den helt rigtige sort. Pluk et blad, gnid på det og duft. Nogle urter kan variere rigtig meget indenfor samme sort! Sæt dig i drivhuscaféen og læs i vores store krydderurtebog en stund og få succes med dyrkningen når du kommer hjem med planterne.
ØKOLOGISKE TOMATER
Vi har testet cirka 1200 tomatsorter på gartneriet, for at finde dem med bedste smagsoplevelse indenfor deres kategori. Variationen er ufattelig. Tomater veksler i form, farve, smag, vækst mv. ’Toftegaards miniblomme’ har en meget afstemt balance mellem sødme og syre, et meget tyndt skind og en lækker sprød konsistens. Aromaen er nærmest som brændte figner. Modsat denne er ’Vesuvius’ en lækker og overset italiensk madtomat. Hvis den hænger længe og modner udvikler den megen sødme og saftighed. Den er kødfuld og aromatisk, dvs. perfekt i gryderetter. Vi dyrker hvert år cirka 130 økologiske tomatsorter, heraf kan cirka 75 udvalgte sorter købes i foråret til udplantning. Fra økojord til økobord - det er en stor tilfredsstillelse at plante selv, høste og skabe en madoplevelse. Det rammer noget basalt i os, giver mindfulness om man vil. I drivhusbutikken hører vi rigtig gerne, hvordan det er gået med planterne sidste sæson. Erfaringsudveksling er det bedste, vi bliver alle klogere.
ØKOLOGISKE CHILIER
I drivhusbutikken har vi cirka 100 chilisorter til salg, Danmarks største udvalg. Chili kan så meget mere end styrke i maden, der er stor forskel på aromaer, former og farver. Også her har vi testet cirka 1300 sorter og har udvalgt dem, der kan noget særligt, specielt i smag. F.eks. har Toftegaards citronchili solbær og citrus aroma med en middel styrke der gør den meget nem og anvendelig i maden. Der er chilisorter der kan bruges ferske i salaten med et strejf af styrke og overraskende aromaer, og så har vi naturligvis også de hotteste af de hotte. Vi sælger hvert år flere tusind chiliplanter til danskerne, sorterne har vi stillet op efter styrke og smagen er grundigt beskrevet. Der er en chilisort til ethvert formål.
ØKOLOGISKE SPISELIGE BLOMSTER
Det er vidunderligt at opleve de smukke farverige blomster både i haven og i maden. Det er dog en udbredt misforståelse at næsten alle blomster kan spises. Nogle er giftige, andre smager dårligt. Vi har udvalgt en række sorter der giver en god smags-oplevelse og som trygt kan spises.