Toftegårds ekologiske plantesæk

På gartneri Toftegård sælger vi svensk ekologiske og kravgodkendte plantesække af bedste kvalitet, fordi det er en god ide lige meget om man er økolog eller ej! Den organiske gødning frigives langsomt til planterødderne og giver en god næringsbuffer hele sommeren igennem. Den økologiske plantesæk er optimal til dyrkning af tomater, chili, blomster, krydderurter og andre drivhusplanter. På gartneriet bruger vi den samme sphagnum til dyrkning af vores salgsplanter. Sækken er godkendt til økologisk gødning og i kombination med en flydende økologisk plantenæring kan du dyrke økologiske grøntsager, krydderurter og blomster derhjemme.

I én plantesæk på 50 liter er der plads til: 2 stk. tomatplanter eller agurkeplanter. Men der er plads til 3 stk. peber eller chiliplanter. Mellem agurk og tomater kan der evt. plantes krydderurter, specielt basilikum, persille eller timian er gode valg. Sphagnumen er meget velegnet til krukker og altankasser.

Dyrkningssækkens indhold og bestanddele

Sækken indeholder grove sphagnumfibre tilsat kalk og organisk økologisk hønsegødning.

Den organiske gødning frigives langsomt til planterødderne , og er således næringsbuffer hele sommeren igennem. Vores sphagnum er en lys sphagnum med en lav omsætningsgrad, hvilket er optimalt at dyrke planter i. Spagnumfibrene skal være vandsugende som en svamp for at holde på gødning og vand, men stadigvæk tillade luft til rødderne. Spagnum må ikke ’klaske’ sammen!

Der produceres mange forskellige sphagnumprodukter i meget varierende kvalitet – vi har dyrekøbte erfaringer, som vi gerne deler ud af! En god kvalitet af sphagnum er grundlaget for gode og sunde planter og et godt høstresultat.

Hvordan bruges Maxicap?

Maxicap er en kapillærvandingskasse - med andre ord et slags vandings - og dyrkningssystem til drivhusgrøntsager, krydderurter og blomster. Maxicap kan købes på planteskolen og i byggemarkeder med et tilknyttet havecenter. Sphagnum fra plantesækken fyldes i Maxicappens tre rør. Når du hælder vand på en Maxicap første gang, er det vigtigt kun at bruge rent vand uden gødning i. Først efter 14 dage skal du tilsætte flydende gødning i vandet. Dosering af den flydende gødning står påtrykt på plantesækken eller på gødningsdunken. Vores erfaringer er dog den, at du skal bruge lidt mindre gødning i Maxicappen, end der står anbefalet. Ny gødning tilføres med vandet én gang om måneden. Husk at der kan være 40 liter vand i en Maxicap, til udregning af mængden af flydende gødning.

En Maxicap kan indeholde vand til 1-2 uger - alt efter vejret og planternes udvikling.

Vores erfaring er dog at udbyttet i Maxicap ikke er nær så stort, som hvis du dyrker i jorden eller i plantesæk direkte på jorden.

Hvordan bruges plantesækken direkte på jorden?

Plantesækken kan placeres direkte på fliser i drivhuset, havestuen eller på terrassen. Det er en nem måde at lave et nyt lille bed på, sommeren over! Når man bruger plantesække direkte på jord eller fliser, er det vigtigt at huske at skære nogle snit i bunden af sækken så overskydende vand kan løbe ud. Hvis sækken placeres direkte ovenpå jorden vil planterne have sækkens jord at gro til i, samt senere en mulighed for at trænge ned med rødderne i den almindelige havejord nedenunder. Herved er planterne ikke så afhængige af rettidig vanding og gødskning. Der er nok organisk gødning i sækken til de første 14 dage, herefter skal der tilføres gødning i vandingsvandet.

Genbrug af sækkens indhold

På Toftegård anbefaler vi kun at bruge plantessækken et år til tomater, chili eller agurker. Efter en lang og varm dyrkningsperiode kan der være sygdomskim og evt. skadedyr tilbage i den brugte jord. Så for hygiejnens skyld skal brugte plantesække fjernes fra drivhuset eller havestuen sidst på efteråret. Sækkens indhold kan spredes ud i staudebedet eller lignende, hvor sphagnummen forbedrer jordstrukturen. Pas dog på med at sprede jorden i køkkenhaven, hvis der har stået tomater i den, og du har tænkt dig at dyrke kartofler.