Dyrkning på altanen

På altanen kan man dyrke mange krydderurter - og for den sags skyld også tomater og andre grønsager, som vil kunne trives ude i en have. Det betyder dog rigtig meget, hvilket verdenshjørne din altan vender imod. Større planter bør sættes i krukker inde på altanen i læ for vinden. Altankassen er en særlig udfordring, da den er mere udsat for vind og vejr - her er (mindre) krydderurter et godt valg, når man tager hensyn til verdenshjørnet. Husk at alle planter i krukker og altankasser skal have gødning for at trives.
Sammensæt din egen altankasse ud fra altankompasset eller vælg en af vores temakasser. 


Altankompasset og valg af krydderurter

Nord:  En nordvendt altan har sparsomt med lys. Vælg de mest skyggetolerante planter. Plant ikke ud for tidligt - nord er kold. Tjek nattetemperaturen.
Planteforslag:   Brøndkarse*, citronmelisse, fransk syre, jiaogulan, mynte, portulak, sevenseas.

 

Syd:  Syd er varmt. Her trives ”steppeplanterne”, som er eksperter i at klare blæst og meget varme forhold. Lav et godt dræn af potteskår eller lignende i bunden af krukken/ altankassen og bland gerne sand med i jorden, da disse planter ikke bryder sig om vandmættet jord. 
Planteforslag:   Almindelig salvie, græsk bjergte, isop, karryplante, oregano, rosmarin, sar, lavendel, timian.
 

Vest: Vest rimer på blæst! I altankasser er blæst altid en udfordring - men mod vest i særdeleshed. Vælg fortrinsvist lave eller krybende planter. Høje planter og planter med store blade skal dyrkes i krukke længere inde på altanen.
Planteforslag: 
  Brøndkarse*, græsk oregano, jiaogulan, karryplante, mynte, persille, pibeløg, purløg, kinesisk purløg, romersk kamille, salvie (småbladet), surkløver, vietnamesisk koriander. 


Øst: På altaner mod øst er der flere valgmuligheder. Der er ikke for varmt, ikke for megen blæst og lyset er normalt ok. Et mildt klima.
Planteforslag:   
Citrongræs, jiaogulan, blad-koriander, mynte, persille, pibeløg, portulak, purløg, salvie, tandlægeplante (parakarse), timian, vild rucola.


*Brøndkarse er suveræn på en altan, hvis den har vand til rådighed hele tiden. Lav et hul i altankassens / krukkens jord og stil en skål med vand deri.  Plant brøndkarsen, så nogle af rødderne stikker ned i skålen, mens resten har fat i jorden ved siden af. Sørg for at skålen altid er fuld.

Tomatsmagning

Lørdag den 24. august 2024 kl. 13.00 – 15.30

Kom og smag på cirka 90 tomatsorter, hør et inspirerende og underholdende foredrag, se planterne og notér dig hvilke tomatsorter der skal være dine favoritter til haven og drivhuset næste år.

TOMATERNE er det store og altoverskyggende omdrejningspunkt denne dag! Vi skal smage, opleve planterne, diskutere dyrkning og meget mere under foredraget. Vi skal tale om anvendelse af denne verdens mest udbredte frugt, og der vil være små smagsprøver med tomatoverraskelser. Vores nøje udvalgte og fremtestede tomatsorter dyrker og høster vi selv, en høst vi bl.a. leverer til nogle af Danmarks mest anerkendte restauranter såsom Noma, Amass, Relæ samt Aamanns, hvis kokke vi er stolte af at have som nogle af vores nærmeste samarbejdspartnere.

Foredragsholder er Lene Tvedegaard, indehaver af Gartneri Toftegaard og forfatter til flere bøger.

KØB BILLETTER HER

Max. deltagere 140

Praktisk info:

Tidspunkt: Lørdag den 24. august 2024 kl. 13.00 – 15.30

Voksne 185 kr. - børn under 7 år er gratis. (Børn kun ifølge med betalende voksne) og kan købes HER. 

OBS: Du kan vise den ordrebekræftelse du modtager på din mail på din telefon eller på print ved indgangen.